Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Winter in Turnhout

Winter in Turnhout

De Grote Markt is zoals altijd het kloppende hart van 'Winter in Turnhout'. Van vrijdag 14 tot en met maandag 31 december vind je daar het Wintersalon en de ijspiste. Trek zelf schaatsen aan of ga eens kijken hoe anderen presteren op het ijs. Bij de gezelligheid van de winter- en eindejaarsperiode horen natuurlijk hapjes en drankjes. De Winterbar en -chalets naast de ijspiste zorgen voor een ruim aanbod. Slecht weer kan gelukkig geen spelbreker zijn, want de ijspiste wordt volledig overdekt en ook op het Wintersalon zullen er voldoende plaatsen zijn waar je droog blijft.

Winter in Turnhout

Hert & Run

Op vrijdag 28 december kun je deelnemen aan de derde editie van Hert & Run. De ludieke kerstloop garandeert plezier, veel sfeer en leuke muziek. Het startschot wordt gegeven op de Grote Markt. Je loopt een parcours van ongeveer anderhalve kilometer en dat doe je alleen of in team zo vaak als je kunt, een uur lang. Verkleed je als kerstman, kerstkalkoen, kerstboom ... en jog over de Grote Markt, door het Sint-Victor en door de Warande. Finishen doe je in het Wintersalon op de Grote Markt. Na de aankomst is er een spetterende Hert & Run-afterparty.

Lees alle praktische informatie nog even na en koop alvast je tickets.

Wintertuin

Helemaal nieuw dit jaar is de feeërieke Wintertuin. De sprookjesachtige belevingstuin, gemaakt samen met VIBO, Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs, verbindt de kerststal met het Wintersalon. Als volwassene geniet je er van rustplekken, de allerkleinsten kunnen zich uitleven op speelelementen. Op woensdag 19 en donderdag 27 december kunnen kleuters en kinderen van het eerste leerjaar om 16 uur er komen luisteren naar winterse verhalen.

IJspret op de ijspiste

Wil je sleeën en slibberen, spelletjes spelen op het ijs ... alles dus behalve schaatsen? Kom dan op maandag 24 en woensdag 26 december van 10 tot 12 uur meedoen met IJspret. De ijspiste op de Grote Markt is dan open voor iedereen die plezier wil beleven op het ijs, zowel voor kinderen en jongeren als voor (groot)ouders met hun (klein)kinderen. Deelname is gratis en je moet je niet van tevoren inschrijven.

Fotohut

Ga je met familie of vrienden naar het Wintersalon? Willen jullie de mooie herinneringen aan je bezoek bewaren? Leg ze vast in de Fotohut! Digitale Fotografiegroep Turnhout vzw maakt de plaatjes, jij zorgt voor het perfecte beeld. De Fotohut heeft dezelfde openingsuren als de Winterbar en –chalets. Wil je graag op de foto met de kerstman? Ook dat kan! Op 15, 16, 22, 23 en 26 december komt hij tussen 15 en 17 uur naar Turnhout. Ook op vrijdag 14 december kun je van 18.30 tot 21 uur een foto met hem laten maken. Zo zorg je dus zelf voor je Winter in Turnhout-souvenir.

Kerststal

De eindejaarsperiode is natuurlijk niet compleet zonder een prachtige kerststal. Ook dit jaar staat de stal met levensgrote wassen beelden en levende dieren aan de hoofdingang van de Sint-Pieterskerk.

Muziek en animatie

De gratis optredens aan de kerststal zorgen mee voor een aangename sfeer. Kom zeker een keertje luisteren.

 • Zondag 16 december om 14.30 uur: koor Quinza
 • Donderdag 20 december om 18 uur: zangkoor De Lier
 • Vrijdag 21 december om 18.30 uur:  Zangkoor Dans Ta Présence
 • Vrijdag 21 december om 19.15 uur: Myriam Jacobs
 • Zondag 23 december om 16.30 uur: De Boeren van Turnhout
 • Donderdag 27 december om 18.30 uur: Zangkoor Dans Ta Présence

De warmste chalet

Als je naar het Wintersalon komt, breng dan zeker ook een bezoekje aan de Warmste Chalet. Meer dan tien Turnhoutse verenigingen baten die tijdens het Wintersalon uit, de opbrengst gaat integraal naar een goed doel. Elke vereniging kiest zijn eigen goede doel, maar beslist ook over het aanbod van de chalet. Meer dan één keer langsgaan loont dus zeker de moeite. Winter in Turnhout kan er alleen maar warmer van worden.

Openingsuren Wintersalon

De Winterbar en –chalets zijn elke dag geopend van 13 tot 22 uur.
Op kerstavond (24 december) sluit het Wintersalon om 20 uur.

Uitzonderingen op de algemene openingsuren

De Winterchalets mogen openblijven:
van zondag tot en met donderdag tot 23 uur
vrijdag en zaterdag tot 24 uur
op oudejaar (31 december) tot 2 uur

Openingsuren ijspiste

De ijspiste is elke dag open van 11 tot 22 uur.
Op kerstavond (24 december) sluit de ijspiste om 20 uur.

Kerstwensboom

Stuur jouw wensen voor andere mensen de wereld in! Zowel bij Toerisme & UiT als in het Stadskantoor kun je een blanco kerstwenskaart invullen. Pen jouw diepste wensen neer en stop ze in de urne. Toerisme Turnhout vzw hangt alle wensen in de kerstwensboom op de Grote Markt. Op zondag 16 december staan zij van 12 tot 17 uur met hun kerstwensstand aan de wensboom. Terwijl je daar ter plaatse je wens invult, kun je genieten van een lekker drankje.

Kerstshopping

Nog op zoek naar leuke cadeautjes? Kom tijdens de kerstshopping winkelen in een gezellige sfeer. De winkels zijn extra open op

 • zondag 16 december van 13 tot 18 uur
 • zondag 23 december van 13 tot 18 uur

Ook Toerisme & UiT is open
Voor echte Turnhoutse geschenken kun je terecht bij Toerisme & UiT. Tijdens de kerstshopping zal Toerismehuis ’t Steentje uitzonderlijk open zijn op

 • zondag 16 december van 13 tot 17 uur
 • zondag 23 december van 13 tot 17 uur

Kerstavond op 't hof

Ook dit jaar steken vele vrijwilligers de handen uit de mouwen om het begijnhof op 24 december om te toveren tot een sprookjesachtig tafereel. Duizenden kaarsjes zullen het hof tussen 17.30 en 21 uur sfeervol verlichten. In de kerk zorgen leerlingen van de muziekacademie onder leiding van Koen Rens van 17.30 tot 18.30 uur voor kerstmuziek. Celien (dochter van Margriet Hermans) treedt twee keer op van 18.30 tot 18.50 uur en van 20 tot 20.20 uur. De eucharistieviering van 19 uur wordt opgeluisterd door het Heilig Kruiskoor. Het Begijnhofmuseum is die avond uitzonderlijk open en gratis toegankelijk tot 21 uur. Een uitgelezen kans om je onder te dompelen in het dagelijkse leven van de begijnen.

Huifkartochten

Wat dacht je van een ritje door Turnhout in de huifkar? Nestel je onder een warm fleecedekentje en geniet onderweg van kerstvertellingen. Bekijk alle praktische informatie en koop je tickets.

Winterwandelingen

Op zoek naar een leuke wandeltocht? Ga dan eens winterwandelen in het Turnhouts Vennengebied. Het hele jaar door is het er zalig stappen, maar tijdens de eindejaarsperiode nog een beetje meer. Ontdek alle praktische informatie over de winterwandelingen.

Meerdere dagen

Bezoek de kerstman

Grote Markt
Meerdere dagen

Winterwandelingen

Stadsboerderij
 • Atletiek, wandelen en fietsen
Meerdere dagen
Meerdere dagen