Overslaan en naar de inhoud gaan
 

80 jaar kazerne Blairon, 20 jaar campus Blairon

80 jaar kazerne Blairon, 20 jaar campus Blairon

Op zaterdag 1 september zijn er tal van gratis activiteiten voorzien om een mooie bladzijde uit de Turnhoutse geschiedenis te vieren. 

Tachtig jaar geleden, in 1938, werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de ‘kazerne Majoor Blairon’. In 1939 namen de eerste militairen er hun intrek. Het duurde niet lang voor WO II uitbrak en de kazerne in handen viel van de Duitsers. Na de oorlog deed de kazerne tot in 1994 dienst als opleidings- en vormingscentrum voor dienstplichtigen. Toen de dienstplicht afgeschaft werd, kreeg het gebouw een herbestemming als Campus Blairon, een complex met vele kantoorruimtes waar door de jaren heen het Stadskantoor, verschillende bedrijven en scholen zich gevestigd hebben.

 

Tentoonstelling

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van opleidingscentrum nummer 3 zoals Kazerne Blairon ook wel genoemd werd? Wil je weten waaruit een opleiding tot milicien vroeger bestond? Ben je geïnteresseerd in het dagelijks leven van de dienstplichtigen? Alle antwoorden op deze vragen kun je vinden tijdens de tentoonstelling ‘Zo was het – Zo is het’. Heel wat authentieke voorwerpen en foto’s geven je een duidelijk beeld over de vroegere kazerne. Bezoek de expo tussen 14 en 18 uur. Er zijn ook twee infostands die bemand worden door het 3e bataljon parachutisten en het Centrum voor Basis Opleiding en Scholing Noord

 

Gidsbeurten

Heb je meer interesse in de geschiedenis van het gebouw? Wil je graag meer weten over de herbestemming die het kreeg? Volg dan tussen 14 en 18 uur één van de gidsbeurten.  Om het halfuur vertrekt er eentje. Je wandelt over de site en krijgt bij iedere blok een woordje uitleg, een verhaal of anekdote.

 

Muzikale noot

Bij feestelijkheden hoort natuurlijk ook een streepje muziek. Speciaal voor de gelegenheid brengt de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht om 15 uur een taptoe o.l.v. Commandant Kapelmeester Matty Cilissen. Deze muziekkapel bestaat uit 43 muzikanten die samen een harmonieorkest vormen.  Om 15.30 uur brengen de Lowland Pipers uit Turnhout hun repertoire. De band staat onder leiding van pipe-major Rob Baeyens en drum-major Jan de Ceulaer.

 

Volledige programma zaterdag 1 september

  • Doorlopend bezoek tentoonstelling ‘Zo was het – Zo is het’, met infostands 3e bataljon parachutisten en Centum voor Basisopleiding en Scholing Noord. (Tentoonstelling nog te bezichtigen van 2 tot 30 september, dagelijks  van 10 tot 16 uur)
  • Doorlopend gidsbeurten site Campus Blairon
  • 15 uur:  Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht o.l.v. Commandant kapelmeester Matty Cilissen
  • 15.30 uur: Lowland Pipers o.l.v. Rob Bayens