Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Feestprogramma 20 jaar UNESCO-werelderfgoed

Feestprogramma 20 jaar UNESCO-werelderfgoed

Feestprogramma 20 jaar UNESCO-werelderfgoed

Feestprogramma 20 jaar UNESCO-werelderfgoed

In 1998 erkende UNESCO dertien Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. Turnhout en Leuven werkten samen met verschillende partners een feestprogramma uit om de twintigste verjaardag daarvan te vieren. Verschillende steden die begijnhoven huisvesten, vieren het jubileum met uiteenlopende activiteiten.

Turnhout
Het voorbije jaar vonden ingrijpende wegenwerken plaats op het begijnhof. Stad TurnhoutOCMW Turnhout, de Bewonersvereniging Begijnhof, Erfgoed Noorderkempen en de vzw Vrienden van het Begijnhof van Turnhout vieren de heraanleg en de twintigste verjaardag met een reeks publieksactiviteiten:

  • Zondag 18 november 2018: Kunstendag voor Kinderen met workshop in het Begijnhofmuseum rond de dagelijkse bezigheden van de begijnen.
    Eucharistieviering met uitvoering van de Deutsche Messe van Schubert in de Begijnhofkerk, door het Sint-Pauluskoor van Westmalle.
  • Donderdag 13 december 2018, van 20.15 tot 21.30 uur: concert 'La Fête Dieu' door gregoriaans koor Psallentes met dirigent Hendrik Vanden Abeele samen met cultuurhuis de Warande in de Heilig-Kruiskerk. Tickets kosten 20 euro, bestel ze hier.
  • Woensdag 12 december 2018: theologisch congres ‘Geschiedenis en spiritualiteit van de begijnenbeweging’ in cultuurhuis de Warande (een organisatie van KU Leuven en Brepols Publishers).
  • Donderdag 13 en vrijdag 14 december 2018: Congres ‘Heden en toekomst van begijnhoven’ in cultuurhuis de Warande (een organisatie van Erfgoed Noorderkempen, Archief & Musea Turnhout, FARO, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, CRKC, OCMW Turnhout en Brepols Publishers).
  • Maandag 24 december 2018 vanaf 18 uur: Kerstavond ‘Kaarsjes op het hof’ - feestelijke editie.
  • Dinsdag 25 december 2018: Gezongen kerstviering - Heilig Kruiskerk.
  • Zaterdag 19 januari 2018: Afsluiting feestjaar - Turnhout by Night.

Op 2 december 1998 schreef UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (twee begijnhoven), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout in op haar lijst van werelderfgoed.

Het feestjaar 2018 wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse UNESCO-commissie in België, Archief & Musea Turnhout, Stad Turnhout, KU Leuven en Erfgoed Noorderkempen. De partners zijn FARO, CRKC, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, OCMW Turnhout, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, Brepols Publishers.

6+
zo 18 november 2018 om 14:00 | 15:00
18+
Meerdere dagen