Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Daguitstap 's Hertogenbosch

Thema

Samenleving

Waar

Parking Miko
Steenweg op Mol 173, 2300 Turnhout

Wanneer

zo 17 oktober 2021 om 08:00

Prijs

€ 55.0 Basistarief: 55,00 €; Leden Pasar: 50,00 €
In ’s-Hertogenbosch ontmoeten oud en nieuw elkaar. Het is een prachtige vestingstad boordevol monumenten, maar het is ook de stad van eigentijdse kunst en hightech bedrijven. De stad van Middeleeuwse panden boven de Binnendieze en van eigentijdse gebouwen in de nieuwbouwwijken.

Samen met de gids ontdekken we vele bezienswaardigheden van het prachtige oude centrum. De stadsgids leidt ons door smalle karakteristieke straatjes, over pleinen en langs bekende Bossche monumenten en vertelt verhalen uit het verleden en heden. 's-Hertogenbosch is een stad in beweging.

We maken ook een boottocht over de Binnendieze, welke door de jaren heen veel voor de stad betekend. 's-Hertogenbosch ontstond als een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. Later werd de stad nogmaals ommuurd, ditmaal ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen de muren kregen de naam De Binnendieze. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats, maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van 's-Hertogenbosch!

Varend door de smalle waterlopen komen we langs én onder de mooiste plekjes van het historische stadscentrum. De gids vertelt over het ontstaan en de restauratie van de muren, overkluizingen en togen. Na het passeren van de Kruisbroedershekel vaar je de vestingstad uit en kom je op de Singelgracht. Vervolgens vaar je door De Grote Hekel en wordt de tocht binnen de vestingmuren vervolgd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Organisatie

Turnhout